Nieuwste editie

Editie 4; 2024

Kies hieronder een editie van Nurse Academy O&T of bekijk alle leermodules.

In dit artikel wordt ingegaan op de casus van mevrouw S. Zij heeft een schriftelijke euthanasieverklaring ingevuld, omdat zij euthanasie wil op het moment dat zij haar kinderen niet meer herkent. Dat moment is aangebroken. Moet de euthanasie nu worden uitgevoerd?

Lees verder

Veel verpleegkundigen denken bij AI (artificiële intelligentie) niet dat ze er in hun werk al gebruik van maken. Dit artikel laat zien hoe AI nu al een rol speelt in de langdurige zorg, en dat de mogelijkheden in snel tempo toenemen. Ook wordt het belang belicht voor alle gebruikers van AI-systemen om te leren er bekwaam en verantwoord gebruik van te maken.

Lees verder

Op basis van onze interne klok zijn mensen overdag actief en slapen ‘s nachts. Deze interne klok wordt dagelijks een klein beetje bijgesteld onder invloed van daglicht. Bewoners in een verpleeghuis komen minder vaak buiten en in veel verpleeghuizen ontbreekt voldoende daglicht in de ruimtes waar bewoners overdag verblijven. Het bijstellen van het dag-en-nachtritme gebeurt dan waarschijnlijk onvoldoende. Mogelijk speelt dit gebrek aan daglicht een rol bij het omdraaien van het...

Lees verder

Een gezonde leefstijl is niet alleen van cruciaal belang voor de preventie van hart- en vaatziekten (HVZ), maar ook voor tal van andere ziekten en aandoeningen. Een gezonde leefstijl kan ook de kwaliteit van leven op oudere leeftijd bevorderen wordt gezegd. Wat is het bewijs voor leefstijlinterventies bij ouderen met (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten?

Lees verder

Patiënten met slikproblemen krijgen vaak een logopedisch voedingsadvies met consistenties die ze veilig en efficiënt kunnen eten en drinken. Vroeger werd dat gecommuniceerd in termen als ‘nectar-dikte’ of ‘honing-dikte’. Tegenwoordig worden hiervoor IDDSI-levels gebruikt. Steeds meer logopedisten gebruiken deze nieuwe termen. Maar wat is een IDDSI-level eigenlijk? En hoe weet u welk product welk IDDSI-level heeft en dus veilig is?

Lees verder

Een signaleringsplan is een hulpmiddel om de begeleiding en behandeling van een cliënt te verbeteren. Voor een in de praktijk werkend signaleringsplan is een aantal processtappen nodig. Tijdens dat proces hebben, behalve de cliënt (en zijn/haar familie), verschillende zorgprofessionals een actieve rol. Hiermee neemt hun motivatie toe en daarmee de uitvoerbaarheid van het plan, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.

Lees verder

Met het toenemen van de leeftijd stijgt de eiwitbehoefte door insuline resistentie. Bij een slecht gevoed lichaam zal de spiermassa snel afnemen. Ondervoeding bij de geriatrische patiënt kenmerkt zich dan ook door functieverlies, ongewenst gewichtsverlies en/of een acute of chronische disbalans tussen inname en verbruik. Dit resulteert in een afname van het fysiek en mentaal functioneren en een slechtere klinische uitkomst bij ziekte. Volwaardige voeding is belangrijk om vitaal en...

Lees verder

Een nieuwe richtlijn van Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) geeft adviezen om de zorg voor cliënten in de langdurige zorg met (risico op) slikproblemen vorm te geven. Hierbij is er aandacht voor herkennen, diagnosticeren, evalueren, en omgaan met ethische dilemma’s. Ook samenwerken met naasten en ondersteuning vanuit de organisatie worden besproken. Dit artikel bespreekt de belangrijke adviezen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de richtlijn.

Lees verder

Maar weinig mensen weten dat een eerste psychose zich op iedere leeftijd kan voordoen. Een psychotische stoornis die zich voor het eerst openbaart na het zestigste levensjaar ziet er anders uit dan een psychose op jongere leeftijd en vraagt een andere aanpak. Diagnostiek en behandeling voor deze doelgroep worden in dit artikel beschreven.

Lees verder

De nieuwste editie

Editie 4; 2024

Inloggen