Editie 4, 2023
Kies hieronder een editie van Nurse Academy O&T of bekijk alle leermodules.
Het onderwerp ‘Beter Laten’ krijgt al een paar jaar aandacht, toch blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds dagelijks overbodige handelingen uitvoeren. Het achterwege laten van deze handelingen bespaart tijd voor zorgverleners en leed bij de patiënt. De in 2017 ontwikkelde ‘Beter Laten’ lijst is nu geüpdatet en uitgebreid met ‘Beter Doen’ aanbevelingen om meer passende zorg te bieden.
Lees verderAls verpleegkundige verzorgt u mensen in een kwetsbare situatie. Je veilig kunnen voelen is dan nóg belangrijker dan anders. Kennis van seksuele en genderdiversiteit draagt daaraan bij.
Lees verderVeel scholingen op het gebied van ouderenzorg beginnen met doemscenario’s. Door de veelvuldige herhalingen worden in de hele maatschappij beeld en meningsvorming over ouderen beïnvloed. Dit werkt uiteindelijk ageisme in de hand. In Nederland wordt dit niet voldoende herkend en er is dan ook nog geen Nederlands woord voor ageisme. Het kan het beste worden omschreven als de verzamelnaam voor negatieve stereotypen, vooroordelen en leeftijdsdiscriminatie. In dit artikel gaan we in op...
Lees verderPneumonie
Een lage luchtweginfectie of een pneumonie staat op de tweede plek van meest voorkomende aandoeningen bij ouderen in het verpleeghuis. Een virus of een bacterie kan de oorzaak zijn. In het artikel wordt ingegaan op de oorzaken, de diagnose en de behandeling van een pneumonie.
Lees verderZingeving in het verpleeghuis
Zingeving speelt in ons leven een belangrijke rol. Het gaat over de zin ‘in’ het leven: heeft u zin om even naar buiten te gaan? Maar ook over de zin ‘van’ het leven: wat heeft het voor zin? Als verpleegkundige in het verpleeghuis ontmoet u bewoners die veel hebben meegemaakt. Hoe kunt u naast de medische zorg ook zorgen voor hun zingeving?
Lees verderZin en onzin van het sticken van urine
Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een centrale rol in het diagnostisch proces van urineweginfecties (UWI’s). Tot een aantal jaar geleden speelde de urinestick een belangrijke rol in dit proces, namelijk het ‘aantonen’ van een UWI. Door inzicht uit wetenschappelijk onderzoek, vertaald naar een herziene richtlijn, is dit veranderd. Een UWI dient nu vastgesteld te worden op basis van urineweg-gerelateerde klachten. Een urinestick kan daarbij eventueel ingezet worden om...
Lees verderMultipele sclerose (MS)
Multipele sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De ziekte treft vooral jongvolwassenen: de diagnose wordt meestal tussen het 20e en 40e levensjaar gesteld. MS kan echter ook al op de kinderleeftijd ontstaan, of pas tot uiting komen na het 50e levensjaar. Het beloop van MS is voor iedereen anders.
Lees verderAgressie in de zorg
De agressie tegen zorgverleners neemt toe. Hoe gaat u als zorgverlener met agressie om en wat kunt u doen om agressie te verminderen? Wat zegt de wet hier eigenlijk over? Deze vragen komen aan de orde in dit artikel over de casus van Seda.
Lees verderTracheotomie en tracheostoma
In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen een tracheotomie en een tracheostoma. Deze twee begrippen worden wereldwijd in de literatuur door elkaar gebruikt. Een andere term die vaak gebruikt wordt is tracheostomie. Vanwege het verschil in verzorging en begeleiding van de patiënt is het noodzakelijk genoemde begrippen goed uit elkaar te houden. We doen dit aan de hand van twee casussen.
Lees verder