Editie 1, 2018

Kies hieronder een editie van Nurse Academy O&T of bekijk alle leermodules.

Een verpleegkundige richtlijn bevat aanbevelingen voor de zorg rondom een thema, om zo de kwaliteit van zorg te verhogen. Een richtlijn bevat dus een schat aan informatie, die gebruikt kan worden om beargumenteerd zorg te verlenen. Deze kennis, samen met de voorkeur van de patiënt en ervaring van de zorg, maken het mogelijk zorg te verlenen volgens evidence-based practice.

Lees verder

In Nederland vindt er circa 3.300 keer per jaar een amputatie van een onderste extremiteit plaats. Van de amputatiepatiënten is 80% ouder dan 65 jaar. Voor de patiënt en diens directe omgeving is een amputatie een zeer ingrijpende gebeurtenis. Het revalidatieproces is intensief. Als verpleegkundige of verpleegkundig specialist vervult u een belangrijke rol in deze complexe en multidisciplinaire (medische) zorg rondom een amputatiepatiënt.

Lees verder

Als gevolg van tekorten in de beroepsopleidingen is er in de gezondheidszorg voor kwetsbare ouderen veel ruimte voor persoonlijke beeldvorming. Dit heeft invloed op de kwaliteit van deze zorg. Deze persoonlijke beelden worden versterkt door eenzijdige beelden over ouderen in onder andere de media. Met behulp van de Dynamische Systeem Analyse kunnen de persoonlijke beelden worden verkend en omgezet naar meer professionele, inspirerende beelden.

Lees verder

Er is nieuwe wetgeving op komst: de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen wordt vervangen door Wet zorg en dwang. Daardoor verandert er nogal wat op het gebied van onvrijwillige zorg bij mensen met dementie.

Lees verder

Urine-incontinentie bij ouderen is een veelvoorkomend probleem dat grote invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Het niet tijdig onderkennen van dit probleem draagt bij aan de toenemende kwetsbaarheid van ouderen. Verpleegkundigen spelen een rol bij het tijdig signaleren en behandelen van incontinentieproblemen. Hiervoor hebben ze kennis nodig van verschillende vormen van incontinentie. Zij ondersteunen ouderen bij het kiezen van passende maatregelen.

Lees verder

Ruim vijftien jaar geleden sprak uw auteur op een symposium over de kwetsbaarheden van kleinschalig wonen voor mensen met dementie. In de zaal waren veel verontwaardigde blikken, maar óók mensen die opgelucht knikten. Er is nu meer ruimte en algemeen besef dat kleinschalig wonen niet in alles groots is. Als zorgprofessional wilt u weten wat de kwetsbaarheden zijn bij probleemgedrag van bewoners. Dat is zowel in een behandel- als verwijsfunctie van belang.

Lees verder

In 2006 toonde de Nederlandse HARM-studie aan dat ruim 5% van alle ongeplande ziekenhuisopnames (dat zijn 41.000 opnames) werd veroorzaakt door medicatie. Van deze opnames bleek 46% vermijdbaar. De studie liet zien dat vooral ouderen een verhoogd risico lopen op een ziekenhuisopname door medicatie. Ouderen gebruiken vaak meer medicatie dan jongeren, maar ook leeftijdgebonden veranderingen in fysiologie en de aanwezigheid van cognitieve en fysieke beperkingen spelen een rol.

Lees verder

Technologie kan worden ingezet om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het is echter lastig om wegwijs te worden in de verschillende technologische mogelijkheden. Hoe kom je bijvoorbeeld vanuit een hulpvraag tot een technologische oplossing? In dit artikel wordt uitgelegd hoe u door de vraag stapsgewijs uit te werken, de weg naar passende technologie kunt vinden.

Lees verder

Ongeveer de helft van de patiënten, die niet onverwacht overlijden, wordt in de laatste drie levensmaanden opgenomen in het ziekenhuis. De meeste mensen willen in deze periode juist thuisblijven en daar ook overlijden. Ria de Korte-Verhoef beschrijft in haar promotieonderzoek vijf strategieën om ziekenhuisopname nabij het levenseinde te vermijden. Verpleegkundigen spelen hierbij een belangrijke rol.

Lees verder

De nieuwste editie

Editie 1, 2018

Inloggen